Beograd dobija Privredno društvo „Veletržnica – Beograd”

Beograd dobija VeletrznicuSkupština grada Beograda usvojila je na današnjoj sednici informaciju o potrebi osnivanja Privrednog društva „Veletržnica – Beograd” d.o.o, koja će se nalaziti na postojećoj lokaciji Kvantaške pijace. Osnivanje ovakve tržnice dobro je i za građane i za proizvođače jer će na ovaj način Beograđani dobiti od 30 do 40 procenata jeftiniju hranu – voće, povrće, meso, ribu, cveće, a oko 1.500 proizvođača konkurentan okvir za plasiranje svojih proizvoda. Agencija Konsultuj.me, u saradnji sa Fakultetom organizacionih nauka,  učestvovala je u projektovanju i izradi organizacione strukture Veletržnice u Beogradu.

Prema rečima Predraga Petrovića, gradskog sekretara za komunalne i stambene poslove, pravni osnov za donošenje ove odluke jesu zakoni o trgovini i privrednim društvima, a urađena je i studija opravdanosti. Osnivanjem veletržnice otvaraju se mogućnosti za povećanje domaće proizvodnje hrane i izvoza, unapređenje provere kvaliteta hrane, sterilizaciju i snižavanje cena poljoprivrednih proizvoda. Na ovaj način onemogućava se i nelegalna trgovina i „sivo” tržište hrane. Pojednostavljuju se javne nabavke prehrambenih proizvoda, omogućava povezivanje sa tržištima regiona i EU, razvoj lokalnih samouprava i grada kao poljoprivrednog centra ovog dela Evrope – rekao je Petrović. On je dodao da je ocenjeno da će čitav projekat biti veoma rentabilan, s visokom stopom profita, a utvrđeno je i da osnivanjem veletržnice neće biti ugroženo uspešno poslovanje „Gradskih pijaca”. Osnivački kapital je oko 31,1 milion evra, od čega je nenovčani deo oko 25,3 miliona evra. Osnivačkim aktom određen je Dragan Pušara za prvog direktora društva, a za početak poslovanja utvrđen je 1. januar 2012. godine. Pušara je istakao da na ovaj način država dobija red, fiskalnu disciplinu u sektoru sveže hrane, koja danas potpuno nedostaje, i uštede. Beograd je do sada bio jedini grad sa više od milion stanovnika koji nema veletržnicu. Od veletržnice benefite će imati i građani i proizvođači, a kako je dodao Pušara, svi oni koji su registrovani u klasama kvaliteta moći će javnim ustanovama da isporuče hranu direktno, bez ugovaranja tendera.

 

Povezani članci

This entry was posted in Novosti. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>